Mindfulness-Yoga

Mindfulness yoga is de bewuste vereniging van adem, lichaam en geest.  In tegen stelling tot de reguliere mindfulness  wordt het bewegend lichaam als uitgangspunt genomen. Achter mindful bewegen liggen dezelfde gedachten als achterliggende mindfulness. Beide methoden trainen de geest om aandacht te hebben. Bewust en zonder oordeel voor wat er op dat moment gebeurt. Bij mindful Yoga richten we ons op het bewegend lichaam. In dit programma wordt  meditatie gecombineerd met  basale yoga houdingen. Het is zo samengesteld dat iedereen het kan volgen. In een actieve  meditatieve vorm krijg je aandacht voor  je adem je lichaam en geest en hoe je daarmee omgaat.  

Je wordt aangemoedigd om als een nieuwsgierig kind jouw omgeving te onderzoeken, door met de houdingen te werken of beter gezegd ermee te spelen en erin betrokken te raken. Beweging is nauw verbonden met je gemoedstoestand  en je denken en kan een alternatieve manier bieden om je bewustzijn te leren kennen.  Bijvoorbeeld als je pijn voelt  wanneer je een houding oefent.  Pijn kan net als andere gewaarwordingen onze leraar zijn. Benader pijn echter met respect en een onderzoekende houding. Veel lijden komt voort uit het vermijden van pijn of deze te overschreeuwen. Je oefent om je weerstand tegen het voelen van pijn te observeren en manieren te leren om de weerstand zachter te maken. Door dit te oefenen leer je dat veel pijn alleen maar een ongemakkelijk gevoel is,  hoe dingen zijn. Door oefenen leer je onder anderen nauwkeurig te voelen wat echte pijn is en wat ongemak is. Echte pijn is een soort gevoel dat in potentie schadelijk is. Zie er op dat moment vanaf om verder te gaan of als je twijfelt je grenzen op een vriendelijke niet oordelende manier te onderzoeken. Als je er voor kiest  uit de houding terug te komen, kun je dat doen vanuit het bewustzijn  en niet vanuit louter reactiviteit.  

Tevens is deze training geschikt voor diegene met een beperking  op fysiek gebied of vanwege veel pijn en je toch meer wil kunnen bewegen, meer controle wil krijgen over jouw lichaam. Het gaat niet om het resultaat, maar om de weg ernaar toe. Er is dus geen sprake van goed of fout. Het gaat erom hoe jij ermee omgaat, bewust en zonder oordeel. Je zal merken dat je veel meer kan dan je denkt. 

De training is verdeeld in 4 reeksen .

  1. Het lichaam 
  2. De gevoelens 
  3. De geest
  4. Loslaten

 Elke reeks bestaat uit 2 sessies van anderhalf uur. Verder oefen je thuis  zoveel mogelijk de reeksen. 

Mocht je na deze training je nog verder willen bekwamen of merk je dat je meer vaardigheden nodig hebt om controle te krijgen over je gedachten en gevoelens? Dan kan je tegen een gereduceerde prijs de regulier mindfulness training volgen.