Antistress-tips-afbeelding
Anti stress tips
oktober 9, 2019
EMDR-afbeelding
Wat is EMDR?
oktober 26, 2019
Alles tonen

Wat is een trauma precies?

mindfulness-trauma-afbeelding

Bijna iedereen krijgt in zijn leven te maken met een traumatische gebeurtenis. Maar wat is een trauma precies? Er kan van een trauma worden gesproken wanneer een persoon te maken heeft gehad met één of een aantal schokkende gebeurtenissen in zijn leven. Hierbij kun je denken aan geweld, seksueel misbruik en of het overlijden van een vriend of familielid. Let wel; men heeft niet altijd last van een trauma. Er is ontstaat pas een problematisch trauma wanneer de persoon in kwestie de gebeurtenis niet harmonieus heeft verwerkt.

Kenmerkend gedrag bij een trauma:

  • Vaak denken aan de gebeurtenis
  • Somberheid
  • Boos
  • Paniek aanvallen
  • Moeite met concentratie
  • Nare dromen van de specifieke situatie
  • Plekken vermijden die je doen denken aan de situatie

Vechten vluchten of bevriezen

Als mens kun je op twee manieren reageren op een traumatische gebeurtenis. De reacties uit zich in het vluchten of vechten. Vluchten kan fysiek of maar kan ook zich openbaren in het niet willen praten over de situatie. Als die twee manieren niet mogelijk zijn dan bevriest men. In realiteit lijkt men gevoelloos in hun emotie en kan soms ook tot lichamelijke gevoelloosheid ontvouwen. 

Mindfulness tegen een trauma

Herken je je in het bovenstaande en lukt het jou zelf niet om de situatie goed te verwerken, dan kunnen wij wellicht helpen.

Om trauma’s te werken kun je ervoor kiezen om mindfulness in te zetten. Mindfulness kan je tools geven om weer terug te komen in het hier en nu. Daarnaast werken wij door bepaalde oefeningen om het verleden te accepteren en verder te gaan. Het resulteert naar innerlijke vrijheid.