paniekaanvallen afbeelding
Paniekaanvallen
juli 13, 2019
mindfulness-trauma-afbeelding
Wat is een trauma precies?
oktober 18, 2019
Alles tonen

Anti stress tips

Antistress-tips-afbeelding

Stress wordt een steeds groter probleem. Als wij de cijfers mogen geloven kunnen wij burn-out een epidemie noemen in Nederland. Vroegers was het iets voor de veertigers, sinds kort hebben ook dertigers last van een burn-out en studenten moeten er ook aan geloven. Volgens de NEA hebben ruim 17% procent van de werknemers te maken met burn-out klachten. Om die reden vinden wij bij Nnu mindfulness reden om mensen een aantal oefeningen te geven om mentaal volledig tot rust te komen.

De neklift

Bij stressvolle periodes en zal je wellicht merken dat de stress als eerst merkbaar is aan je hoofd en in de nek. Om je hoofd en nek te verlichten kun je de neklift doen. 

Daarbij leg je een hand op je nek en de andere op je voorhoofd om vervolgens je nek op te tillen. Haal hoewel je dit doet rustig adem door je buik. Houd 2 tot 3 minuten vol. Je zal merken dat de spanning afneemt.

Liggend buikademhaling

Stress zorgt ervoor dat je oppervlakkig gaat ademhalen. Daarom is het belangrijk om te letten op je ademhaling bij stressvolle momenten. Buikademhaling zorgt ervoor dat je weer voldoende zuurstof binnenkrijgt en je dus beter gaat ontspannen. Hoe doe je dat dan:

Stap 1

Zorg ervoor dat je op de grond ligt. Het liefst op een comfortabel matje.

Stap 2

Leg je hand op je middenrif aan de buikkant.

Stap 3

Sluit je ogen, haal diep adem en concentreer je alleen op je ademhaling

Stap 4

Sluit een aantal minuten je gedachten uit en focus je enkel op je ademhaling

Combineer mentale rust met fysieke ontlading

Wees lief voor jouw lichaam. Ga s’avond na je werk niet direct weer je mails beantwoorden omdat je volgende dag dan een lege inbox hebt, maar ga eens een stukje wandelen met hond, vriendin, vriend of alleen. Voorwaarde is dat je kan ontladen.

Je kunt ook je favoriete serie of film kijken. Of zoek een sportschool bij je in de buurt. Deze dingen zorgen er namelijk voor dat je endorfine (gelukshormoon) binnen krijgt. Endorfine blokkeert stressgedachtes.