stress-vermindering
Wat is stress?
juli 5, 2019
Alles tonen

Wat is mindfulness?

Wat houdt een mindfulness training in?

De mindfulness training is gebaseerd op het werk van Jon Kabat-Zinn. Het is een training en niet een kuur of een cursus. Een kuur zou iets zijn dat je acht weken passief ondergaat in de hoop dat het probleem daarna verholpen is. Dat is het dus niet. Het is geen cursus, al zitten er zeker elementen van inzicht in. Weten wat er misloopt en wat je eraan kan doen is belangrijk maar zekere niet voldoende. Het is een training. Je gaat iets oefenen. Beschouw het als een experiment met jezelf. Schort in deze periode even je oordeel op en geef jezelf de kans om er ten volle van te proeven. Er worden je verschillende oefeningen aangereikt. Er zijn “formele” oefeningen zoals zittend mediteren en eenvoudige lichaamsoefeningen. Daarnaast zijn er ook “ informele “ oefeningen, zaken waar je in het dagelijks leven op kunt letten. Er zijn ook “ huiswerkopdrachten” die je helpen om te blijven oefenen.

Na afloop van deze acht bijeenkomsten kan je bij jezelf nagaan wat je uit dit experiment geleerd hebt en hoe je er verder mee wilt. Je kunt dan zelf kiezen voor wat het beste bij jou past. Dat kunnen zittende stilte meditaties zijn of meditaties via de lichaamsoefeningen. Maar het is ook mogelijk dat je meer de nadruk wil leggen op de informele praktijk, of dat vandaag de lichaamsoefeningen je het meest aanspreken en dat je na enige tijd meer zin krijgt in het zittend mediteren. Na afloop van de acht weken sta je aan het begin van het proces om een mindfulness houding te ontwikkelen, maar je hebt wel een koffertje gevuld met vaardigheden die je kan inzetten. ( Edel Maex 2007)